Bayağı Musur, Yunus Balina Türü

0
625
bayagi musur
bayagi musur,Phocoena phocoena,yunus balinası,balina türü,gagalı yunus

Balinalar ve yunuslar birbirleri ile oldukça yakın akrabalar ve balina olarak adlandırılan altı deniz memelisi aslında yunus. Bayağı musur, musur ya da bilimsel ismi ile Phocoena phocoena da bir yunussu balina cinsi. Musurgiller familyasına dahil olan bu deniz memelisi yunussu balina yani ne balina ne de yunus olarak kabul ediliyor. Her ne kadar kendine özgü bir tür olsa da balinalar ve yunuslardan ortak özellikler taşıdığı için yunussu balina olarak tanımlanıyor.

Bayağı Musur Fiziksel özellikleri

Bayağı musur ya da kısaca musuru ilk görüşte bir yunus balığından ayırt etmek bizler için neredeyse imkansız, zira bu deniz memelisi dış görünüş olarak tamamen bir yunusa benziyor. Bayağı musur yavruları 67-85 santim boylarındayken yetişkin bayağı musurlar maksimum 1,4-1,9 metre boya ulaşabiliyorlar. Bayağı musurların dişileri 76 kg ağırlığa ulaşırken erkek musurların ağırlığıysa sadece 61 kilo civarında oluyor. Bizler için bayağı musurları yunuslardan ayırt etmek oldukça zor olsa da aslında bilim insanları için bu son derece kolay zira musurların yunuslardan farklı olarak gagaları bulunuyor.

Bayağı musurların sırt kısımları, yüzgeçleri ve kuyrukları siyah renklidir, vücutlarının yan kısımları gri renklidir. Vücutlarının alt kısmı çoğunlukla beyaz renklidir, ancak bu deniz memelilerinin boyun kısımlarından başlayıp kuyruk bölgelerine dek gri renkli bir çizgi uzanır.

Bayağı musur ve diğer tüm musurgiller yengeç ile kafadan bacaklı deniz canlılarını yiyerek beslenirler. Bu yunusumsu balina türü aşırı hızlı yüzmesi ile tanınır. Diğer birçok yunus türü gibi musur da sudan dışarıya zıplar ancak bu hareketi yunuslar kadar akrobatik ve görkemli değildir.

Bayağı Musur Yaşam alanı

Bayağı musurun yaşam ya da daha doğru bir ifade ile dağılım alanı oldukça geniştir ve bu türe Türkiye’de de rastlanır. Türkiye’de yalnızca Karadeniz kıyılarında görülen bayağı musur ılık olarak tanımlanabilecek ortalama olarak 15 derece sıcaklığındaki sularda yaşarlar. Türkiye’nin yanı sıra Kuzey kutbunda, İspanya’da, Bering boğazı, Newfoundland Adaları, İrlanda, Norveç, İsveç gibi çok sayıda bölgede de yaşarlar.

Bayağı Musur Popülasyonları hakkında kesin bilgi bulunmuyor

Bayağı musurlar ne yazık ki dünyanın hemen her yerinde yoğun şekilde hem etleri hem de balık yemi olmak üzere kullanılmak için yoğun şekilde avlanmaktadır. Bu yunusumsu balinaların eğitilmesi mümkün olmadığı için herhangi bir yunus parkında ya da akvaryumda görülmeleri hemen hemen imkansızdır. Ancak yapılan araştırmalar musurun da diğer birçok yunus türü gibi sayısının hızla azaldığını göstermektedir.

Paylaş
Önceki İçerikYunusgiller
Sonraki İçerikFaroe Adaları Yunus Katliamı
Bir yunus balığı dostu. Ayrıca akvaryum hobisi ile uğraşan ve akvaryum balıkları hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşan, bunu yanında evcil hayvanlar hakkındaki bilgilerini de paylaşan birisi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here