Boz Yunus Balığı Türü ve Özellikleri

13
1376
boz-yunus-baligi
boz yunus balığı,boz yunus türü,boz yunus cinsi,boz yunus memelisi

Bilimsel ismi Grampus griseus olan boz yunus balığı Risso yunusu ya da gri yunus isimleri ile de bilinir. Bu yunus Grampus yunus cinsine dahil olan tek yunus türüdür. Yani boz yunus balığı tek başına bir yunus cinsini oluşturur.

Türün isminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte bu konuda bazı fikirler vardır; ismin ya Fransızca grand poisson ya da Latince grandis piscis sözcüklerinin birleşimi olabileceğine ilişkin görüşler vardır ve her iki birleşimin anlamın da aynıdır, büyük balık anlamına gelir. Boz yunusun en büyük yunus türü olduğu düşünüldüğünde bu teorilerin doğru olabilmesi gayet mantıklıdır.

Boz Yunus Balığı Fiziksel özellikleri

Yukarıda da belirttiğimiz gibi boz yunus balığı en büyük yunus türüdür. Boyları çoğunlukla 3 metre kadar olsa da 3,8 metreye dek ulaşabilen bireyler de görülmüştür. Boz yunusların ağırlığıysa 300-500 kilo arasında değişir ve boz yunus sadece en büyük değil aynı zamanda en ağır yunus türüdür. Boz yunusların en tipik fiziksel özelliklerinden biri bir ampule benzeyen kafa yapılarıdır. Ampul biçimli kafalarının ön kısmında bir kırışıklık vardır ve bu da görünümlerine değişiklik katar.

Boz yunusların yavruları ile yetişkinlerinin renklerinde farklılıklar görülür. Yavru boz yunus balıklarının sırt bölgeleri kahverengi ve gri arasında, karın kısımlarıysa krem rengindeyken göğüsleri ile ağız bölgelerinde beyaz lekeler vardır. Daha büyük boz yunuslarınsa beyaz alanların dışında kalan bölgeler siyaha yakın renktedir ve yunus yetişkin olunca bu renkler yeniden açılır. Sırt yüzgeçleriyse açılmaz ve siyah renktedir. Yaşlı boz yunusların çoğuysa bembeyazdır, ancak bu yunusların hemen hepsinde oldukça dikkat çekici yara izleri bulunur.

Boz Yunus Balıklarında Üreme

Boz yunus balığı türü 10-50 bireyden oluşan küçük gruplar haline dolaşırlar ve dişi yunusların hamilelik süresi 13-14 aydır. Boz yunuslar her 2,5 yılda bir yavrularlar ve dişilerin cinsel ergenliğe ulaşması 8-10 sene sürerken bu süre erkek boz yunuslarda 10-12 seneye dek uzar. Diğer yunus türleri ile birlikte gezen boz yunusların gruplarının bazen 500 bireye ulaştığı da bilinmektedir.

Oldukça kalabalık bir yunus türü

Dünya denizlerindeki birçok yunus türünün nesli tehlike altındayken boz yunuslar şaşırtıcı şekilde yoğun bir popülasyona sahiptir. Dünya genelinde toplam kaç adet boz yunus balığı yaşadığı tam olarak bilinmemekle birlikte yapılan araştırmalara göre ABD kıta sahanlığında 60 binden fazla, Pasifik okyanusunun doğu tropik sularında 175 bin kadar ve batı tropik sularındaysa 85 bin kadar boz yunus yaşadığı belirlenmiştir. Dünyanın diğer bölgelerinde ne kadar boz yunusun yaşadığına dair kesin bilgiler yoktur.

Paylaş
Önceki İçerikYunus Katliamı Yapan Ülkeler
Sonraki İçerikPürüzlü Dişli Yunus Balığı Türü ve Özellikleri
Bir yunus balığı dostu. Ayrıca akvaryum hobisi ile uğraşan ve akvaryum balıkları hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşan, bunu yanında evcil hayvanlar hakkındaki bilgilerini de paylaşan birisi.

13 YORUMLAR

  1. admin hocam bu bilgiler için çok teşekkürler, belli ki bu işe gönül vermişsiniz. yunus balıklarını koruyorsunuz bizde medyadaki gücümüzle yanınızdayız.

  2. Boz Yunus Balığını ilk defa duyup gördüm. Güzel ve hoş bir tür olarak gözüküyor. Yunus balığı severi olarak makalelerinizi merakla takip ediyorum.

  3. Boz yunus balığı özellikleri bakımından çok ilgimi çeken bir yunus balığı türüdür. Çok iri bir balık olmaları dikkatimi çekti ve çok hoş.

  4. Boz yunusların yazınızda da belirttiğiniz gibi oldukça yüksek bir popülasyonu var. Diğer yunusların soyu tükenirken bu ırkın giderek çoğalması şaşırtıcı.

  5. Sanırım şimdiye kadar tanıttığınız yunus balıkları içinde en tatlı olanlar bu boz yunus balıkları. Yunuslara karşı farkındalığımızı artırdığınız için çok teşekkür ederim.

  6. Diğer yunus balıklarına göre boz yunus balığının biraz daha farklı bir görünüşü var ve ilk olarak bu dikkatimi çekti ve yazıdan da okuduğum kadarıyla bizim ülkemiz de görme şansımız yok .?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here