Orjinal adı African Grey Parrots olan ve Türkçe karşılığı olarak gri papağanlar olarak bilinen bu papağan türleri evlerde en çok beslenen papağan türleri arasında yer alır. Jako papağan konuşma kabiliyetinden ötürü sıklıkla tercih edilen papağan türlerdendir.
Taklit yeteneği oldukça gelişmiş olan ve sahiplerinin ses tonlarına kadar taklit işini götürebilen bu tür yaklaşık olarak 20 ila 25 sene kadar yaşarlar. Bazı papağanların 50 ila 60 yıl kadar da yaşadıkları görülmektedir.
Yaşları konusunda bir yargıya varılması güç olan bu papağanın 4 yaşında vermiş olduğu görüntü ile 50 yaşında vermiş olduğu görüntü aynıdır.
Jako Papağan Beslenmesi
Doğa ortamı içerisinde yeşilliklerden ve ağaçlarda çıkan meyvelerden beslenen bu papağan türünün ev ortamında da aynı ürünleri beslenme için aradığı bilinmektedir.
Maydanozdan kesinlikle uzak durması gereken bu papağan türüne verilecek olan meyve, sebze ve yeşilliklerin iyice yıkanması ve her hangi bir toprak parçasının kalmamasına dikkat edilmelidir.
Papağanın kafesinde mevcut olan su kabının her gün çıkarılarak temizlenmesi ve yeni su ile birlikte kafesine tekrar geri konması gerekir.
Jako Papağan Eğitimi ve Bakımı
Her papağan türünde olduğu gibi Jako papağanında da ile bir kaç gün içerisinde ortama alışma sürecinden kaynaklı olarak konuşmama ve içine kapanıklık durumu söz konusu olur.
Sahibin bu gibi durumlarda en alt seviye tonu takınmak sureti ile bir kaç cümle ile konuşmaya çalışması ve hayvanı çok fazla sıkmadan yavaş yavaş eğitime başlaması gerekir. Evde aniden oluşacak bir gürültü papağanın içine kapanmasına neden olabileceği için bu gibi etmenlere ilk bir kaç gün içerisinde dikkat edilmesi önemlidir.
Hayvanın bakımı için kafesinin alt kısmına konulmuş olan gazete kağıtları ya da bezler alınarak her gün yenisinin konması ve rahat bir ortamda tutulması gerekir. Ortalama kelime öğrenmesi sayısı 1000 olan bu papağan türünün güven unsuru oluşana kadar konuşmaması ve sahibini tanıdıktan sonra ve ona güvendikten sonra konuşmaya başlaması olağan bir durumdur. Bu sebeple ilk etapta çok üzerine gidilmemesi gerekir.