Orkinos Balığı ve Özellikleri

0
569
orkinos balığı, ton balığı
orkinos balığı, ton balığı

Halk arasında ton balığı olarak da bilinen Orkinos balığı ; sadece bir kaç bölgede üreyebilen ve finansal değeri yüksek olan, balık türleri arasında yer alıyor. Kozmetik ve gıda sektörü başta olmak üzere, yaygın kullanım özelliği olan Orkinos balığının; yüksek besin değerleri, birçok diyetisyen tarafından özel diyetlerde orkinos balığı tercih edilmesine neden oluyor.

Potasyum, sodyum ve protein açısından zengin olan Orkinos balığında; yetişkin bir bireyin, günlük enerji ihtiyacı 100 gramlık porsiyonlarla karşılanabiliyor.

Orkinos Balığı Hakkında Bilgi

Japonya başta olmak üzere, balıkçılığa önem veren gelişmiş ülkeler için en önemli gelir kaynaklarından biri olan Orkinos balığı; Scombridae (uskumrugiller) familyasından gelen bir balık olarak gösteriliyor.

Katsuwonus, Euthynnus ve Thunnus cinslerinden meydana gelen orkinos balığında; yaşam alanları, denizin 300 metre derinliği olarak belirleniyor. Yetişkin ağırlıkları; 100-900 kilogram arasında değiklik gösteren Orkinos balıkları; 6 metreye kadar gelişebiliyor.

Üç yaşından sonra, üreme çağına gelen orkinoslarda; sarı kanat orkinos, çizgili orkinos, beyaz orkinos, mavi kanat orkinos çeşitleri, balığın değerinin ciddi ölçüde değişmesine neden olabiliyor.

Orkinos Balığı Bakımı

Göçmen balık olarak nitelendiren Orkinos’un; özel bakım teknikleri ile çiftliklerde yetiştirilmesi hedefleniyor. Hızı ve çabuk gelişimi nedeniyle, diğer çiftlik balıklarına nazaran daha zor şartlarda yetiştirilebilen Orkinoslarda; en önemli sorun, balığın üremesi olarak dikkat çekiyor.

Mart ve Haziran ayları arasında toplanan yumurtaların; denize yakın alanlarda ya da denizin içinde özel bölmelerde, gelişimini tamamlaması gerekiyor. Bu sayede; avlanma ve fiyat politikasının değişmesi hedeflenen Orkinoslarda; beslenme faktörüne de önemli ölçüde dikkat edilmesi gerekiyor.

Küçük balıklarla (hamsi, istavrit, sardalye, torik) beslenen Orkinoslarda; yem kullanımı, balığın genel yapısının değişmesine ve üreme problemleri yaşanmasına neden olabiliyor. Malta, İngiltere, Cezayir, Türkiye, Fransa ve Hırvatistan gibi Akdeniz ülkelerinde kurulan çiftliklerde yetiştirilmesi planlanan Orkinoslarda; hedeflenen fiyat dengesinin, mavi kanat orkinos seviyesinde olması planlanıyor.

En bilinen ve uygulanması gereken yöntem olarak öne çıkan kafes yetiştiriciliğinde; balığın gelişim evresine göre, canlı balık ihtiyacının 1 yaşa kadar düzenli aralıklarla optimum seviyede olması gerekiyor.

Paylaş
Önceki İçerikYeşil Papağan Özellikleri ve Bakımı
Sonraki İçerikBütün Köpek Cinsleri, İsimleri ve Özellikleri
Bir yunus balığı dostu. Ayrıca akvaryum hobisi ile uğraşan ve akvaryum balıkları hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşan, bunu yanında evcil hayvanlar hakkındaki bilgilerini de paylaşan birisi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here